Работа в Дания

В Дания имате право на престои свободно, валидна лична карта или паспорт за период  до три месеца. Ако желаете да останете по-дълго време, то в рамките на три месечния период, считано от влизането ви в страната, е нужно да се регистрирате в Регионалната държавна администрация, откъдето ще получите Регистрационен сертификат – неговата форма може да бъде открита на сайта на държавната администрация.

За да се сдобиете с такъв сертификат вие трябва или да се трудите за работодател/и, или да предоставяте услуги, като самонаето лице, или да учите в Дания. Ако имате намерение вашият престой в Дания да е повече от шест месеца, то в пет дневен срок от получаване на регистрационния си сертификат е нужно да отидете до общинската администрация в дадената община, в която пребивавате, за да бъдете вписан в гражданската регистрационна система /CPR/. От тук автоматично ще ви бъде издаден граждански регистрационен номер и здравна карта, която ще ви е нужна за ползване при медицински услуги.

В Дания работят центрове - International Citizen Service за предоставяне на комплексни услуги /обслужване на едно гише/ на чужденци, дошли да намерят работа/ да работят/пребивават в Дания. В тези центрове ще извършат обработка на вашите документи /регистрационен сертификат, данъчна карта, социално-осигурителен номер, медицинска карта/, като предлагат също и персонално консултиране при намиране на работа, възможности за записване в курсове по датски език, данъчни въпроси, както и нужната ви информация за условията на живот и работа в Дания, наемане на жилище, записване на децата ви в училище и др.

http://zazz.info/images/gallery/2012_4/456_attach_3602_normal.jpg